Мирен протест пред Басейнова дирекция Източнобеломорски район проведоха  жители на

...
</TD
>Мирен протест пред Басейнова дирекция Източнобеломорски район проведоха  жители на
Коментари Харесай

Поискаха оставката на шефа на Басейнова дирекция Пловдив

Мирен митинг пред Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " проведоха  поданици на селата Белащица, Червен и Първенец. Хората желаеха оставката на шефа Васил Узунов поради кариерите в непосредствена непосредственост до селищата. Към тях се причислиха и поданици на други обитаеми места, в които има проблем с водата, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Със заповед на Басейнова дирекция от септември м.г. бе учредена санитарно-охранителна зона – подземни води, към два броя каптирани естествени извори за публично питейно-битово водоснабдяване на село Белащица. Тази заповед взема решение и казуса с водата, и въпроса с кариерите, които са неприемливи при по този начин учредената зона, настояват протестиращите.

" Всички институции, освен Басейнова дирекция, бездействат в продължение на години по проблемите, които има в Белащица, Горнослав, Първенец. Това са институции, които са призвани да пазят публичния интерес. В случая сме тук, пред Басейнова дирекция, тъй като тази седмица имаше планувано дело на компания " Холсим " против заповед за санитарно-охранителна зона, издадена от шефа на Басейнова дирекция, на което дело нямаше представител на дирекцията, нямаше и мнение. Директорът сподели едно мнение, което е изведено с дата деня на делото " - изясни Павел Гимишев.

Хората упорстват санитарно-охранителната зона да остане и водата да бъде присъединена към водопреносната мрежа, а не да се стича в дерето, както е сега. 

Заповедта е на предходния шеф на БД Георги Велев, който, съгласно протестиращите, е защитавал публичния интерес 100 %. Хората припомниха, че по времето на регионалния шеф в наличието на екоминистъра е извършена среща, на която е стихотворец ангажимент за санитарно-охранителна зона.

" Министър Сандов към този момент не е министър, господин Велев не е шеф на Басейнова дирекция, няма кой да пази публичния интерес в лицето на тези институции - показвам Басейнова дирекция. Как може да не си изпратиш юрист или юрист на първо правосъдно съвещание, в случай че знаеш какъв брой е огромен и важен публичния интерес? В Белащица живеят над 5000 души непрекъснато. Ако това не е сериозен интерес - кариерите и водата над Белащица, за които ние тръбим 5 години, къде е публичния интерес? " - съобщи Юлия Бачева.

Служител на Басейнова дирекция излезе при хората и ги предложения да излъчат представител, който да се срещне с шефа Васил Узунов. Протестиращите обаче желаеха или да се качат всички, или шефът да следе при тях. 

Среща в директорския кабинет въпреки всичко се състоя. На нея бе подложен въпроса по кое време е направено и импортирано в съда мнението. " Разбираме ви, и шефът Васил Узунов, и всеки специалист са наясно какъв брой е значима тази заповед за жителите на обитаемоте места, които страдат " - разяснява юристката на дирекцията. 

Подробности за митинга гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР